AAA - Autóbérlés | Személyautót vagy teherautót vegyek, illetve béreljek?
16914
post-template-default,single,single-post,postid-16914,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Személyautót vagy teherautót vegyek, illetve béreljek?

Személyautót vagy teherautót vegyek, illetve béreljek?

Ez mindig fogós kérdés hiszen a személyautó és teherautó után más-más adózási szabályok vonatkoznak. De kezdjük ott, hogy mi minősül személyautónak és mi minősül teherautónak?

Alapvetően a vámtarifa besorolásból tudjuk ezt meg. Az autó VTSZ száma lehet 8703 (személyautó) és 8704 (teherautó).

A személyautó:
– 3,5 tonnánál kisebb bruttó tömegű
– Maximum 9 fő szállítására alkalmas
– A hátsó ülések könnyedén nem kiszerelhetőek
– A belső utastér egyben van, tehát nincsen elválasztva fallal, vagy ráccsal
– Van oldalsó, és hátsó ablaka

3500 kg-ig teherautó:
– 3,5 tonnáig terhelhető
– Általában 2-6 fős
– Van hátsó fallal vagy ráccsal elválasztott rakodótere
– Ide sorolandóak még a platós terepjárók is

 

Attól függően, hogy cégünk milyen tevékenységet végez, el kell dönteni az autóvásárlás előtt, hogy személyautó vagy teherautó a munkavégzéshez megfelelő gépjármű. Nagyobb dobozok, és áruk szállítása esetén a teherautó javasolt.

 

Azonban azt is kell mérlegelni, ha kisebb (Pl: cipős doboz) méretű áruból visz az üzletkötőnk pár db-ot, az már befér egy kombi személyautóba is lehajtott ülésekkel. Ilyenkor nincs szükség a dobozos teherautóra. Kényelem és felszereltség szempontjából teljesen különbözik e 2 féle járműtípus. A mai személyautók nagyon kényelmesek, hosszú távon sem fárasztó bennük a utazás, és az alapfelszereltség is évről-évre magasabb. Korábban csak egy rádió, szervókormány és központi zár számított alapfelszereltségnek.

 

Ha belegondolunk ez nem is volt olyan régen! Ma azonban meglepődünk ha nincs az autóban 2 zónás digitális klíma, vagy éppen hiányzik a tempomat és a parkoló radar.

 

Hát igen….ezek mind kényelmes extrák, melyek az autóvezetést megkönnyítik. Képzeljük el, hogy milyen praktikus amikor autópályán haladunk egy távoli célpontra és nem kell a lábfejünket 3 órán keresztül mozdulatlanul tartani, közben kisebb fokú boka zsibbadásokat elviselni. Ilyenkor egyszerűen bekapcsoljuk a sebességtartó tempomatot, melyet a kormányról újmozdulattal tudunk vezérelni. Ez esetben a lábunk nem zsibbad el….

 

A másik ilyen kényelmes extra a parkoló radar, mely elsősorban városban segíti a manőverezést hangjelzéssel. Az utak szélessége az elmúlt 100 évben nem változott. Az autók nagysága viszont nőtt. Egyre több hely szükséges a családnak, gyerekeknek, csomagoknak. Szóval ha az utcák nem nőttek, az autók pedig nagyobbak lettek, ebből adódik, hogy kevesebb hely maradt parkolni. Az autókat ma már szűkebben kell elhelyezni az utcán. A radar a parkolásnál segítség, ezért megvédi a gépjárművet a különböző meghúzásos sérülésektől. A személyautók többsége tartalmaz olyan extrákat mely az életünket megkönnyíti a munka során. Autóvásárlás vagy autóbérlés esetén a típus kiválasztás mellett érdemes a felszereltségre is odafigyelni.