AAA - Autóbérlés | Milyen méretű legyen a személyautóm?
16916
post-template-default,single,single-post,postid-16916,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Milyen méretű legyen a személyautóm?

Milyen méretű legyen a személyautóm?

Személyautó kiskategóriában a 3, vagy 5 ajtós kivitel lehetséges. Ez a méret a megfelelő ha jellemzően 1 személy vezeti az autót (Pl: Opel Corsa, Ford Fiesta, VW Polo). Ezen autók előnye a kompakt méret, könnyű parkolás, gazdaságos fenntarthatóság, és a könnyű eladhatóság. Hátránya azonban, hogy 4-5 fő utazására kevésbé alkalmas, lehetne biztonságosabb, és a felszereltség nem kimondottan magas ezen személyautóknál. Az alap felszereltség megtalálható, melyek többek között: klíma, rádió, elektromos ablak, központi zár, fedélzeti computer, stb….azonban ha ezeknél többet szeretnénk „borsos” áron jutunk hozzá, vagy nem rendelhető.

Másik hátránya a kiskategóriának hogy jellemzően 1,0, 1,2 – 1,4 köbcentis motorokkal szerelik melyek 60-100 lóerő teljesítményre képesek. Ez városban és kisebb távokon teljes mértékben megfelelő. Azonban ha messzebb utazunk 120-140 km/h-ás tempóval; ott bizony ezek a „kis” motorok elvesztik a tudásukat. A tartós hosszú távú vegyes és országúti használat esetén a középkategóriát javasoljuk.

A középkategóriájú autók ma a legközkedveltebbek. Ezen modellek alkalmasak városi vagy országúti használatra egyaránt. Kialakításukat tekintve 5 ajtósak és kombik az elterjedtek, de lehet egyterű és crossover is a formája. Az autók tengelytávja nagyobb, ezáltal tágasabb az utastere (Pl: Ford Focus, Opel Astra, Ford C-max).

A motor választék sokkal szélesebb, mert általában 1,4 köbcentitől 2,0-ig terjed. Választhatunk kis köbcentis turbós-benzinest vagy turbo-diesel-t, de elmehetünk a benzines vagy diesel 2.0 köbcentiig is. Ezáltal a munkához legjobban illő teljesítményt párosítva az autóhoz. Ha céges autót keres ezt a kategóriát javasoljuk, mert az autók minden célra használhatóak normál kereteken belül. A gépjárművek alap és extra felszereltsége jól összeállítható. A többi személyautó kategória (terepjáró, egyterű) nem mondható mindennapos cégautó választásnak. Ha ilyen autóra van szükségünk valószínűleg megindokolja a végzett munka vagy helyszín ahol dolgoznunk szükséges.

A mai teherautók sokat fejlődtek az elmúlt 10-15 évben. Főleg vezethetőség, kinézet, és komfort terén. Az alapfelszereltség jóval kevesebb mint a személyautó esetében, és a kérhető extrák választéka is csekélyebb. Teherautó vásárlása tényleg abban az esetben indokolt, ha szükség van az utastér mögötti tároló helyre, ahová a dobozokat vagy raklapos árukat elhelyezni szeretnénk. A mai kapható teherautók általában 2-3 személyesek, ezek főleg dobozos autók, de kapható úgynevezett dupla fülkés, 6 fős, platós teherautó is, mely főleg az építőipari munkában gyakori. A teherautóknál jellemző a magas üléspozíció, ezáltal jobb a kilátás az útra.

Ahhoz, hogy eldöntsük milyen típusú személyautót vásároljunk ideje azt is megnézni hogy milyen költségek terhelnek egy céges autót! Mire érdemes odafigyelni? Vásároljunk vagy béreljünk? Melyik éri meg jobban? Következő cikkünkben ezeket vesszük át!